Några kulturella jubileer under 2017

Vi älskar att fira när det är ett spännande jubileum för ett kulturfenomen.
Här hittar du fakta om några av de seriefigurer, tv-serier, prylar och litterära verk som fyller jämnt under 2017.

Den första skivan med nya musikstilen jazz

1917. Det är 100 år sedan den allra första jazz-skivan spelades in, ”Livery stable blues” med gruppen Original Dixieland Jazz Band. Gruppen höll till i New Orleans där det redan fanns många duktiga jazzmusiker. Bara två år senare gjorde Ernst Rolf och Calle Jularbo den första svenska jazzskivan, ”Åh i morgon kväll” (1919).

Elvis Presley slår igenom med höftvickningar

1957. Det är 60 år sedan som rockstjärnan Elvis Presley slog igenom på allvar bland de amerikanska kvinnorna. Hans sexiga höftvickningar i TV-programmet ”Ed Sullivan Show” gjorde så stor skandal att producenterna förbjöd kameramännen från att filma honom under midjan. Pengarna från TV-uppträdandet använde Elvis till att köpa Graceland.

Musikalen ”Hair” har urpremiär

1967. Den 17 oktober är det 50 år sedan musikalen ”Hair” hade urpremiär i Greenwich Village i New York. Den orsakade sensation eftersom den innehöll både nakna skådespelare, rockmusik och anspelningar på knark. Efter fem år på olika teatrar i New York blev den år 1979 en framgångsrik långfilm.

Björne blir barnens nya tv-favorit

1987. Den 31 augusti är det 30 år sedan tv-programmet ”Björnes magasin” sändes första gången. Rollen som den mysige björnen spelades av skådespelaren Jörgen Lantz. Programmet sändes regelbundet klockan 18 tills år 2004.

Världens mest kända låtsas-dator låtsas-byggs

1992. I en av världens främsta science fiction-filmer, ”2001 – en rymdodyssé” från 1968, spelar datorn HAL 9000 en av huvudrollerna. I filmen byggs den här datorn den 12 januari 1992. Namnet HAL är en förkortning av ”Heuristically programmed ALgorithmic computer”.